wtorek, 20 maja 2014

Przepis: szapragi zapiekane z mozarellą

Sezon na szparagi jest zdecydowanie jednym z naszych ulubionych w roku, a zapiekane szparagi są naszym ulubionych sposobem na ich serwowanie.




Składniki:
2 pęczki szparagów
2 kulki mozarelli
oliwa z oliwek
krem z octu balsamicznego
kilka plasterków szynki (opcjonalnie)

Pieczemy w ok. 180°
Porcja dla 3 osób.





Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i około 3 - 5 cm łodyżek obieramy (jak na powyższym zdjęciu). Wykładamy je do naczynia żaroodpornego (co 3 - 4 owijając w półplasterek szynki). Kiedy połowa szparagów już jest w naczyniu kładziemy na nie pokrojoną w plastry mozarellę, po czym wkładamy do naczynia resztę szparagów i pokrojoną drugą kulką mozarelli przykrywamy je na wierzchu. 





Całość zalewamy oliwą z oliwek, przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.



Po rozłożeniu porcji na talerzach polewamy je kremem balsamicznym.





Autor zdjęć w poście: Agata Burda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz