czyli jak przetrząsać sklepowe półki, aby jeść smacznie, zdrowo i wartościowo.
wtorek, 20 maja 2014
Przepis: szapragi zapiekane z mozarellą
Sezon na szparagi jest zdecydowanie jednym z naszych ulubionych w roku, a zapiekane szparagi są naszym ulubionych sposobem na ich serwowanie.
Składniki: 2 pęczki szparagów 2 kulki mozarelli oliwa z oliwek krem z octu balsamicznego kilka plasterków szynki (opcjonalnie) Pieczemy w ok. 180° Porcja dla 3 osób.
Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i około 3 - 5 cm łodyżek obieramy (jak na powyższym zdjęciu). Wykładamy je do naczynia żaroodpornego (co 3 - 4 owijając w półplasterek szynki). Kiedy połowa szparagów już jest w naczyniu kładziemy na nie pokrojoną w plastry mozarellę, po czym wkładamy do naczynia resztę szparagów i pokrojoną drugą kulką mozarelli przykrywamy je na wierzchu.
Całość zalewamy oliwą z oliwek, przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.
Po rozłożeniu porcji na talerzach polewamy je kremem balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz