O sole mio!
Sól jest jedną z najczęściej stosowanych przypraw. Jest również niezbędnym elementem diety. Przez to, że jest
jodowana, zapobiega niedoczynności tarczycy oraz oczyszcza organizm z toksyn.
Jodowana sól morska ma w sobie:
magnez
potas
cynk
żelazo
mangan
wapń
Niestety ta popularna przyprawa ma
również wady. Człowiek potrzebuje około 1/6 – 1 łyżeczkę soli dziennie do
prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeżeli spożywamy jej więcej, wówczas
możemy "puchnąć". Podnosi się nam ciśnienie krwi, zbiera się woda. Sól bardzo
szybko uzależnia i powoduje, że potrawy bez jej dodania przestają nam smakować.
Człowiek potrzebuje od 48 do 70 godzin, żeby odzwyczaić się od słonego smaku.
Co do koszyka:
wybierajmy sól jodowaną, najlepiej
morską, o obniżonej ilości soli.
Unikaj w składzie:
antyzbrylaczy. Jeżeli zakupiona
przez nas sól ich nie posiada, wówczas zbiera się w gródki. Jest bardziej
naturalna.
E536 – rozkłada się w żołądku, przez co powstaje cyjanowodór.
Uwaga na sole smakowe: są droższe w przeliczeniu na kilogram, niż zwykła sól, często też dodaje się do nich więcej substancji chemicznych. Jeżeli zatem mamy ochotę na sól czosnkową, lepiej zrobić ją samemu w domu. Wówczas nie ucierpi na tym nasz portfel, a doznania smakowe będą lepsze.
Sól znajdziemy w bardzo dużej
ilości produktów, takich jak wędliny, płatki śniadaniowe, dania gotowe. Ważne
jednak, abyśmy zwracali uwagę na to ile soli zawiera to, co wkładamy do
koszyka. Im mniej tym lepiej (około 0,1 w 100 g).
Polecamy również używanie sosu sojowego, który zawiera sól. Jest świetną przyprawą, która nie tylko soli.
Solimy:
przepisy
Autor zdjęcia w poście: Justyna Lech
Polecamy również używanie sosu sojowego, który zawiera sól. Jest świetną przyprawą, która nie tylko soli.
Solimy:
przepisy
Autor zdjęcia w poście: Justyna Lech
1. grUdki (bo przecież nie zbryla się w miasteczka...)
OdpowiedzUsuń2. spodziewałam się więcej informacji, a tu nawet nie wspomniano o innych rodzajach/gatunkach (czy jak to nazwać) soli - a trochę tego na półkach jest
OlgaB