poniedziałek, 3 lutego 2014

Do koszyka: sól.

O sole mio!

Sól jest jedną z najczęściej stosowanych przypraw. Jest również niezbędnym elementem diety. Przez to, że jest jodowana, zapobiega niedoczynności tarczycy oraz oczyszcza organizm z toksyn.




Jodowana sól morska ma w sobie:
magnez
potas
cynk
żelazo
mangan
wapń

Niestety ta popularna przyprawa ma również wady. Człowiek potrzebuje około 1/6 – 1 łyżeczkę soli dziennie do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeżeli spożywamy jej więcej, wówczas możemy "puchnąć". Podnosi się nam ciśnienie krwi, zbiera się woda. Sól bardzo szybko uzależnia i powoduje, że potrawy bez jej dodania przestają nam smakować. Człowiek potrzebuje od 48 do 70 godzin, żeby odzwyczaić się od słonego smaku.

Co do koszyka:
wybierajmy sól jodowaną, najlepiej morską, o obniżonej ilości soli.

Unikaj w składzie:
antyzbrylaczy. Jeżeli zakupiona przez nas sól ich nie posiada, wówczas zbiera się w gródki. Jest bardziej naturalna.

E536 – rozkłada się w żołądku, przez co powstaje cyjanowodór.

Uwaga na sole smakowe: są droższe w przeliczeniu na kilogram, niż zwykła sól, często też dodaje się do nich więcej substancji chemicznych. Jeżeli zatem mamy ochotę na sól czosnkową, lepiej zrobić ją samemu w domu. Wówczas nie ucierpi na tym nasz portfel, a doznania smakowe będą lepsze.

Sól znajdziemy w bardzo dużej ilości produktów, takich jak wędliny, płatki śniadaniowe, dania gotowe. Ważne jednak, abyśmy zwracali uwagę na to ile soli zawiera to, co wkładamy do koszyka. Im mniej tym lepiej (około 0,1 w 100 g).

Polecamy również używanie sosu sojowego, który zawiera sól. Jest świetną przyprawą, która nie tylko soli.

Solimy:
przepisy

Autor zdjęcia w poście: Justyna Lech


1 komentarz:

  1. 1. grUdki (bo przecież nie zbryla się w miasteczka...)
    2. spodziewałam się więcej informacji, a tu nawet nie wspomniano o innych rodzajach/gatunkach (czy jak to nazwać) soli - a trochę tego na półkach jest
    OlgaB

    OdpowiedzUsuń