niedziela, 2 lutego 2014

Do koszyka: chleb.

Coraz trudniej o dobry chleb...
Oczywiście najlepiej upiec go samemu, ale o tym w innym poście.
Badania pokazują, że jedząc niezdrowy, biały chleb jesteśmy bardziej narażeni na otyłość, cukrzycę, raka jelita grubego i inne choroby. Takiego chleba jest na naszych półkach sklepowych najwięcej. Jest „napompowany”,  miękki, lekki, kruszy się podczas krojenia, ma dziury i cienką, jednolitą skórkę.



Prawdziwy (dobry) polski chleb dostarcza wiele właściwości odżywczych:
przeciwutleniacze i błonnik pokarmowy (najwięcej w skórce)
białka, błonnik
witamin z grupy B i E,
składniki mineralne – żelazo, magnez, miedź, cynk, fosfor
kwas mlekowy, bakterie mlekowe
kwas foliowy

Dla dbających o linię:
Chleb chrupki / suchy rzeczywiście ma mniej kilokalorii, niż prawdziwy. Została z niego odciągnięta woda. Jednak należy pamiętać, że jeżeli decydujemy się na spożywanie takiego produktu, wówczas musimy zastępować go w proporcji 1:1 
(1 kromka suchego chleba = 1 kromka zwykłego chleba). Tylko w takiej proporcji spełni on swoją funkcję.
Wbrew powszechnej opinii, dietetycy twierdzą, że chleb nie tuczy, jeśli spożywa się go z umiarem. Prawdziwego chleba nie musimy zjeść dużo, aby czuć się najedzeni, ponieważ jest on ciężki i zwarty, a nie sztucznie napompowany. Jedzmy go z umiarem, wówczas nie przybierzemy na wadze. Najmniej kalorii ma chleb razowy, wieloziarnisty.

Co do koszyka?
Problem konsumentów polega na tym, że w Unii Europejskiej nie ma obowiązku prezentowania składu chleba. Dlatego też należy szczególną uwagę przywiązać do wyglądu produktu i, niestety, metodą prób i błędów znaleźć ten, który będzie spełniał nasze oczekiwania. Warto zwrócić uwagę na to, że chleb nie powinien się odkształcać oraz, że prawdziwy chleb po dłuższym czasie wysycha, natomiast niedobry będzie pleśniał.
Kupujemy chleb:
z mąki żytniej lub pełnoziarnistej
ciężki
o kolorze: ciemnawym i brunatnym (nie bardzo ciemnym, czarnym)
o skórce: twardej, grubej, popękanej
w środku: zwarty, lekko gliniasty
łatwy w krojeniu (nierozpadający się)

O podstawowym składzie:
mąka
zakwas / drożdże
sól
woda

Unikaj w składzie:
karmel amoniakalny i amoniakalno - siarczynowy (dodawany do chleba nadaje mu często rudawego koloru, żeby wydawał się on zdrowszy. Karmel w nadmiarze powoduje nadpobudliwość, skurcze, w znacznej ilości nawet białaczkę. Jeśli do chleba dodano tego składnika, wówczas po ściśnięciu chleb nie wraca do swojej postaci, odkształca się.)

E472e (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym to emulgator, który może być rakotwórczy, dzięki niemu szybciej łączy się ciasto.)

E412 (guma guar to zagęszczacz dodawany do chleba wówczas, gdy producent zastosował za dużą ilość wody, może po nim boleć brzuch.)

miód sztuczny, cukier, glukoza (niezdrowe i kompletnie niepotrzebne do upieczenia chleba)

słód jęczmienny (jest dodawany w celu nadania koloru chleba razowego)

mąka sojowa (wybiela chleb i sprawia, że jest „napompowany”)



Więcej o:
mące

Chleb polecamy z:
pastą z avocado
pesto rukolowym


Autor zdjęcia w poście: Justyna Lech


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz