wtorek, 18 lutego 2014

Przepis: makaron z łososiem w sosie szpinakowo - śmietanowym

Tym razem to my zostałyśmy uraczone obiadem.

Kiedy zmagałyśmy się z nauką podczas tej niezwykle długiej sesji, zostałyśmy niezwykle zaskoczone przez znajomego Master Chef'a Dawida, o którym wrocławskie kuchnie już słyszały. Niedługo przyjdzie pora na warszawskie. 
W ramach podziękowań nie pozostaje nam nic innego, jak podzielenie się publicznie jego "kuchennymi rewolucjami".
Przepis jest utrzymany w naszym klimacie - pysznie i prosto.





Składniki:

200 gram wędzonego łososia
300 gram świeżego szpinaku
2 cebule
ok 5 suszonych pomidorów
duże opakowanie śmietany (500 ml)
paczka dowolnego makaronu
przyprawy: sól/sos sojowy, pieprz 

Pierwszym krokiem jest podsmażenie pokrojonej cebuli i suszonych pomidorów. Kiedy wrzucimy je na patelnie możemy zająć się przygotowaniem makaronu. 
Następnie na patelnię dorzucamy szpinak i po kilku minutach zalewamy śmietaną. Przyprawiamy, dusimy kolejne kilka minut i... nie pozostaje nam nic innego jak odcedzony makaron wrzucić na talerz, polać sosem i na górę położyć porwane kawałki wędzonego łososia. 

Porcja dla 5 osób.





Więcej o:
makaronie
soli


Autor zdjęć w poście: Agata Burda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz