środa, 15 stycznia 2014

Przepis: tarta cytrynowa.

Ciasto słodko - kwaśne.

Była to pierwsza tarta przez nas pieczona, miałyśmy pewne perypetie z ciastem, ale mimo to efekt końcowy przepyszny. Niestety nie było czasu na robienie większej ilości zdjęć, bo goście czekali z talerzami na dokładkę:)
Treść przepisu wydaje się być długa, ale tylko dlatego, że czynności są częściowo rozłożone w czasie.






Składniki:

Ciasto:

ok. 100 g zmielonych płatków owsianych
ok. 75 g mąki
pół kostki masła
4 czubate łyżki cukru pudru
łyżeczka chłodnej wody
szczypta soli
jajko

Masa:

6 jajek
sok z 4 cytryn
starta skórka z 1 cytryny
3/4 szklanki brązowego cukru
150 ml (małe opakowanie) śmietany >30%






Ciasto:

Według oryginalnego przepisu mąkę, cukier puder i szczyptę soli (wymieszane) powinno się siekać z kawałkami masła, aby zrobiły się drobne okruszki. My staramy się stawiać na funkcjonalność i nie urozmaicać sobie zabawy w kuchni nadprogramowo, więc składniki zblendowałyśmy na niskich obrotach, co szczerze polecamy. Następnie dodajemy żółtko i wodę i ugniatamy ciasto, z którego następnie formujemy kulkę i zawiniętą w folię wkładamy do lodówki na ok. 30 min. 

Po schłodzeniu ciastko lekko rozwałkowujemy lub po prostu zgniatamy ręcznie, przekładamy do foremki (o średnicy >20 cm) i formujemy na spodzie i bokach równomiernie. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i układamy na nim suchą fasolę lub groch. Pieczemy 15 minut w temperaturze ok. 200°, po czym wyjmujemy foremkę, zdejmujemy papier z fasolą, a ciasto smarujemy białkiem (z jajka, którego żółtko wykorzystaliśmy do ciasta), następnie pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut.

Masa:

Delikatnie łączymy jajka z cukrem, nie ubijając. Po czym wciąż mieszając dodajemy sok z cytryny, śmietanę i skórkę cytrynową.

Następnie wylewamy masę na wstępnie upieczony spód i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 120°.



Więcej o:
jajkach
mące


Autor zdjęć w poście: Agata Burda



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz