poniedziałek, 2 grudnia 2013

Do koszyka: jajka

Ale jaja!

Jajka zawierają:

witaminy (A, E, D, K, B2, B9, B12 - najwięcej witaminy A i D mają jaja zniesione przez kury wiosną)
kwas foliowy
tłuszcze omega
fosfor
potas
wapń
żelazo
cynk
magnez
selen
jod






Jaja niestety są bogate w cholesterol, ale równocześnie zawierają lecytynę, która ogranicza jego odkładanie w organizmie i redukuje ryzyko, które jest związane z występowaniem chorób układu krążenia.

Najzdrowsze są ugotowane na miękko lub sadzone. Jeżeli decydujemy się na ugotowanie jajek na twardo należy uważać, aby czas gotowania nie przekroczył 10 minut. Wówczas wokół żółtka tworzy się szara obwódka, siarczany powodują nieprzyjemny zapach. 

Osoby dbające o linię powinny jeść jaja przepiórcze. Mają mniej kalorii i cholesterolu, za to dużo lecytyny, fosforu i przeciwdziałają anemii.




                      


Co do koszyka?

Przede wszystkim zwracamy uwagę na pieczątkę:
numer – PL – numer identyfikujący fermę

3 - chów klatkowy
2 - chów ściółkowy
1 - wolny wybieg 
0 - hodowla ekologiczna

Wybieramy numer 1 lub 0. Takie jajka będą miały więcej żelaza, a kury, które je zniosły nie będą wydzielały hormonu stresu. Na jaju nie zawsze znajdziemy stempel. Jest to możliwe w przypadku, gdy właściciel posiada mniej niż 50 kur. Takie jaja znajdziemy najczęściej na targu.

Świeże jajko to takie, które ma mniej niż 28 dni. Jeżeli wrzucimy jajko do szklanki z osoloną wodą i opadnie ono na dół, oznacza to, że jest świeże. W przeciwnym wypadku będzie unosiło się na powierzchni. Wynika to z faktu, że z czasem jajka tracą wodę, jej miejsce zastępuje powietrze, a im więcej powietrza wewnątrz tym bardziej będzie się unosiło. 

Co oznacza klasa jaja?

Klasa A - przeznaczone na handel
Klasa B i C - przemysł

Ciekawostki:

Jeżeli żółtko jest intensywnie żółte, nie oznacza, że jest zdrowsze. Hodowcy mogli karmić kury paszą z dodatkiem marchewki.
Białko o 2 żółtkach – od młodych, niedojrzałych kur, wypadek przy pracy.
Jeśli jemy dużo jaj, łączmy je m.in.: ze szczypiorkiem, w tym koszystnym połączeniu nie powoduje zaburzeń snu.
Jajka układamy komorą powietrzną do góry – wtedy oddychają.
Dobre jajko po rozbiciu tworzy 2 warstwy białka, złe – jedną masę.


Nasze przepisy z jajem:
szakszuka
domowy majonez
pasta z avocado
buraczane kotlety
brownie
tarta cytrynowa
tarta wytrawna
omlet z kaszy jaglanej



Autor zdjęć w poście: Agata Burda


1 komentarz:

  1. Jeszcze ważna sprawa - nie kupować jajek zawiniętych w folię, bo powinny oddychać :)

    OdpowiedzUsuń