niedziela, 8 grudnia 2013

Do koszyka: mąka.

Oddziel ziarno od plew!


W sklepach dostaniemy różne rodzaje mąki. Do trzech podstawowych należą:

mąka pszenna
mąka mieszana: pszenno - żytnia
mąka żytnia






Mąka pszenna (typ 450-550)
mimo że jest powszechnie i chętnie używana, to tak zwany odpadek. Podczas jej produkcji usuwa się najlepsze części ziaren, otręby i zarodki. Jest dobra do przygotowania potraw domowych, ponieważ jest stosunkowo łatwa we współpracy: dobrze „skleja” wszystkie produkty. Dodatkowo można ją „nadmuchać” do wielkich rozmiarów podczas procesu produkcyjnego, ponieważ ma dużo glutenu.

Mąka żytnia (typ 2000) 
ma zdecydowanie więcej składników mineralnych niż mąka pszenna. Taki rodzaj mąki ma najmniej kilokalorii.

Mąka pełnoziarnista (typ 3000) 
jest wyprodukowana w 100% z ziarna. Ma najwięcej błonnika i składników mineralnych oraz witamin. Taka mąka ma również mało glutenu.


O czym świadczy typ mąki?

Im wyższy numer mąki, tym lepiej. Informuje on o zawartości składników mineralnych w mące, innymi słowy typ mąki wyraża zawartość składników organicznych w gramach na 100 kg mąki, np. typ 3000 to 3 kg (3000 g) na 100 kg mąki, czyli 3% składników mineralnych. 
     


Dobra mąka dostarcza naszemu organizmowi:

błonnik pokarmowy
tiaminę 
fosfor
żelazo
niacyna
cynk
potas



Złowrogi gluten...

Jest  mieszaniną białek roślinnych, gluteniny i gliadyny. Znajdziemy go w wielu produktach spożywczych np w: zbożach, ryżu, kukurydzy, ziemniakach, fasoli, grochu, manioku, prosie, soi, czasami także w śmietanie, jogurtach, serkach, wędlinach, parówkach, pasztetach itd.
Gluten może być niebezpieczny dla osób, które go nie tolerują, powinny one stosować dietę bezglutenową. Szacuje się, że około 6% społeczeństwa cierpi na tę przypadłość. Osoby te cierpią m.in. przez: ból brzucha, wysypkę, egzemę, bóle głowy, uczucie ciągłego zmęczenia, splątanie, biegunkę, wzdęcia, zaparcia, anemię, drętwienie i bolesność kończyn, osłabienie/omdlenia, pieczenie w przełyku, nudności i wymioty, zapalenie języka. Objawy mogą pojawiać się w ciągu kilku dni lub godzin po spożyciu żywności zawierającej gluten.
Ostatnio stosowanie diety bezglutenowej stało się modne nie tylko ze względów zdrowotnych, ale i po to, aby dbać o linię (gluten ma około 360 kcal w 100 gramach).
W sklepach znajdziemy mąki bezglutenowe: gryczaną, z amarantusa, ryżową i kukurydzianą.


Co do koszyka:

Wybierajmy mąki żytnie, z pełnego przemiału i pełnoziarniste! Zwracajmy również uwagę na to z jakiej mąki wykonywane są produkty spożywcze, które kupujemy w sklepach np.: chleb. 


Mąka w naszych przepisach:
ciasto marchewkowe
brownie
piernik
tarta cytrynowa
makaron z łososiem w sosie szpinakowo - śmietanowym
tarta wytrawna

Autor zdjęć w poście: Agata Burda


2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ania Zawistowska10 marca 2019 01:49

    Muszę przyznać, że nie wyobrażam sobie życia bez mąki. Przecież z tego produktu jest zrobionych wiele dań i w sumie można znaleźć substytut no ale po co. W szczególności gdy na https://basiazsercem.pl/ mamy tak pyszne dania, że palce lizać.

    OdpowiedzUsuń