wtorek, 18 marca 2014

Przepis: spaghetti zucchini e funghi

Od dłuższego czasu miałyśmy ochotę na makaron, tradycyjny z sosem pomidorowym. 
Pierwsza myśl? Bolognese. 
Druga myśl? Warzywa wygrywają. 
Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na sos pomidorowy, który równie pysznie prezentuje się w wersji mięsnej, jak i jarskiej.





Składniki:

ok 350 g makaronu spaghetti
2 cebule
5 ząbków czosnku
5 suszonych pomidorów
ok 50 g koncentratu pomidorowego
puszka pomidorów pelati
cukinia
300 g pieczarek
łyżka lnu mielonego (do zagęszczenia sosu)
ser do posypania (my użyłyśmy bursztyn)
przyprawy: sos sojowy, oregano, bazylia, pieprz, pepperoncino






Zaczynamy od sosu, powinien dusić się po dodaniu wszystkich składników minimum 20 minut, żeby zaczął naprawdę dobrze smakować. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojone cebule, 2 ząbki czosnku (w ćwiartkach) i suszone pomidory, przyprawiamy ziołami i pepperoncino (może być ostra papryka), smażymy ok 5 minut. 
Kroimy cukinię w półplasterki i dorzucamy na patelnię. Następnie kroimy pieczarki w grube plastry i również dorzucamy do pozostałych składników, całość polewamy sosem sojowym i doprawiamy pieprzem. Smażymy jeszcze dodatkowe 5 minut, po czym dodajemy pozostałe ząbki czosnku pokrojone na grubsze plastry, pomidory pelati, koncentrat pomidorowy, len mielony i mieszamy. 
Dusimy przez minimum 20 minut. W tym czasie gotujemy makaron.




Kiedy wszystkie składniki naszej potrawy są już gotowe, makaron dodajemy do sosu na patelnię, żeby całość wymieszać jak prawdziwa włoska mamma. Jako dodatek dorzuciłyśmy na każdą porcję jeszcze 3 zielone oliwki.







Więcej o:
makaronie
serze
soli (jeżeli nie używacie sosu sojowego) 


Autor zdjęć w poście: Agata Burda


1 komentarz:

  1. bardzo dobre spagetti, ja lubię z duża ilością przecieru pomidorowego najchetniej z pińczowa

    OdpowiedzUsuń