Niestety, tym razem nie było eksperymentów w postaci zmielonych płatków zamiast mąki. Za każdym razem tarta była przygotowywana w ostatniej chwili przed przyjściem gości. Jeżeli tylko uda nam się następnym razem przetestować zmielone płatki jako podstawę kruchego ciasta, obiecujemy update na facebook'u.
Z ręką na sercu możemy jednak stwierdzić, że "trzymanie ciasta w lodówce przez godzinę przed pieczeniem" nie jest obowiązkiem. Owszem, przydaje się, ale do czynności niezbędnych nie należy. Polecamy 20 minut, ciasto przestaje się kleić, a w tym czasie można pokroić warzywa, więc nie będzie on stracony;)
Składniki:
Ciasto:
1 i 1/3 szklanki mąki
ok 120 g masła (niewiele ponad pół kostki)
3 żółtka
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki zimnej wody
Masa:
400 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
2 jajka (można też dodać białka, które zostały z ciasta)
ok 150 g sera żółty, pleśniowy (może być mieszanka, wedle uznania)
ok 4 ząbków czosnku
przyprawy: sól/sos sojowy, pieprz, zioła (mogą być prowansalskie lub oregano z bazylią)
kilka suszonych pomidorów
warzywa: cukinia / por / brokuł / pomidor
Zaczynamy od ciasta (i włączenia piekarnika na około 180°).
Mieszamy (w mikserze lub blenderze - opcja z ostrzami - na niskich obrotach) mąkę z zimnym masłem (pokrojonym w cienkie paski lub kostkę) i żółtkami, w trakcie dolewając wodę i przyprawiając. Zioła można dodać także do ciasta. Kiedy zobaczymy, że zawartość zaczyna zmieniać się w zwartą masę, zawijamy ją w folię do żywności i wkładamy na moment (jak wyżej) do lodówki. Ciasto można mrozić, więc przydatna bywa porcja na zapas.
Kiedy nasze ciasto ma chwilę na ochłodę, możemy przygotować masę (ręcznie lub w mikserze), mieszamy śmietanę i jajka, po czym dodajemy starty ser oraz pokrojone czosnek i suszone pomidory. Na koniec przyprawiamy.
Ciasto pieczemy 10-15 minut, po czym wyciągamy z piekarnika, zdejmujemy papier z fasolą, wlewamy masę, na niej układamy pokrojone warzywa i ponownie pieczemy przez około 35-45 minut.
Więcej o:
serze
mące
soli
jajkach
Autor zdjęć w poście:
Agata Burda
tarty <3
OdpowiedzUsuń