poniedziałek, 31 marca 2014

Do koszyka: ser żółty

Buona sera!

Ser żółty jest jednym z najchętniej spożywanych produktów w Polsce. Nic dziwnego, jest smaczny, zdrowy i pasuje niemalże do każdej potrawy. 

Ser żółty jest źródłem:
białka
wapnia
witaminy A
fosforu
sodu

Niestety ma również dużą wadę - jest tłusty, a zatem nie powinno się go spożywać często i w dużych ilościach.






Co do koszyka?
Najlepiej wybierać sery krojone przez panią „zza lady”, nie paczkowane. Lepszym wyborem będzie ser krojony z elipsy, niż z prostokąta. Te sery, które są paczkowane mogą mieć dłuższy termin przydatności, to przez dodawanie do nich różnych niepotrzebnych składników. Poza tym takie produkty będą nas kosztowały drożej w przeliczeniu na kilogram. Pamiętajmy, że ser nie może być tańszy niż kilkadziesiąt zł/kg

Skład dobrego sera
mleko
bakterie
sól
podpuszczka
może również zawierać:
E509 (chlorek wapnia)
E160a (karoteny)

Nazwa ser jest zarezerwowana dla produktów, które są wytwarzanie z tłuszczu mlecznego. Dlatego nie dajmy się nabierać na nazwy typu „złocisty ementaler”, czy „plasterki serowe”.

Unikaj w składzie m.in.:

E252 (azotan potasu - może powodować astmę, zapalenie nerek, bóle i zawroty głowy, zaburzenia behawioralne)
E1105 (lizozym - może powodować chroniczne bóle głowy i alergie)
E251 (azotan sodu - może źle wpływać na tarczycę, powodować niedotlenienie, mdłości, zawroty i bóle głowy)
E160b (barwnik z drzewa orleańskiego - w nadmienych ilościach może powodować świąd, bóle głowy u dzieci, irytację, pokrzywkę i niedociśnienie)
E235 (natamycyna - może powodować jadłowstręt, mdłości, biegunkę, łagodne podrażnienia skórne)
E202 (sorbinian potasu - może powodować astmę, podrażnienia skórne, problemy behawioralne)
Składniki, które świadczą o tym, że ser jest podrabiany" to: olej roślinny, skrobia pszenna, soka, karagen, mleko w proszku, żelatyna wieprzowa,

Dla zainteresowanych zagadnieniem - filmik o tym, jak powstaje żółty ser.






Przepisy z serem:
spaghetti z cukinią i pieczarkami
tarta wytrawna
sałatka z granatem
makaron z brokułami


Zdjęcie serów pochodzi ze strony: http://www.grfoods.net/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz