wtorek, 8 lipca 2014

Przepis: omlet z kaszą jaglaną

Standardowy omlet był dla nas zawsze daniem typowo śniadaniowym, natomiast ten składający się głównie z kaszy jest świetnym pomysłem na obiad. 
Kasza jaglana jest najzdrowszą z kasz, stanowi więc świetny wybór.
Omlet z kaszy jest bardzo prosty w wykonaniu i można łączyć go z różnymi dodatkami, jest smaczny w wielu konfiguracjach. Nasz wybór padł na świeżego i suszonego pomidora oraz oliwki. Podałyśmy go z rukolą i oliwą.

Składniki:
ok 150 - 200 gram kaszy (1,5 szklanki kaszy ugotowanej)
4 jajka
dodatki
oliwa
przyprawy (sól, pieprz, oregano)




Kaszę gotujemy. Ugotowaną lekko blendujemy, po czym wbijamy do niej jajka i blendujemy ponownie. Dorzucamy dodatki, przyprawiamy i dolewamy 3 łyżki oliwy, po czym mieszamy i wylewamy na patelnię z odrobiną oleju lub oliwy. Omlet smażymy ok 10 min, początkowo na średnim gazie, po kilku minutach go minimalizujemy. Możemy go obrócić, jednak ze względu na kaszę jest on łamliwy, dlatego polecamy podzielenie omleta na 3 lub 4 kawałki i przewrócenie ich pojedynczo.



Więcej o:

Autor zdjęć w poście: Agata Burda

1 komentarz:

  1. fajny przepis ! ja lubię podawać omlet z keczupem (np z firmy pińczów)

    OdpowiedzUsuń