niedziela, 21 września 2014

Przepis: szakszuka

Żydowska jajecznica.

Tradycyjną szakszukę przygotowuje się na patelni, zawiera ona jajka, pomidory i mięso.
My, zainspirowane Magazynem Usta postanowiłyśmy zrobić swoją własną zapiekaną wersję. Ta jest już piąta, za każdym razem dodatki są inne, cukinia, por, pieczarki, pomidory oliwki, szpinak, cebula, można długo wyliczać. Każda wychodzi pyszna. Przedstawiamy Wam więc jedną z wielu. W miarę przyrządzania kolejnych kombinacji, te smaczniejsze będziemy wrzucać na facebook'a.
Zapiekamy je w ceramicznych naczynkach o średnicy ok 11 cm i wysokości 5 cm. Jest to idealna porcja jednoosobowa.

Składniki (jedna porcja):

2 jajka
1/4 pora
5 pomidorków koktajlowych
2 garście świeżego szpinaku
4 zielone oliwki
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
oliwa
przyprawy: sól, pieprz, pepperoncino






Włączamy piekarnik na 160 - 180 stopni. 
Tak na prawdę proces przygotowawczy poza podsmażeniem pora (około 7 minut) oraz zblendowaniem czosnku ze śmietaną i przyprawami, ogranicza się jedynie do umycia i pokrojenia składników na odpowiadające nam jednokęsowe kawałki. Kiedy mamy już przygotowane składniki, układamy je w naczynku. Zaczynamy od podsmażonego pora, potem dodając lekko zgniecione liście szpinaku. Następnie pomidorki i oliwki. Kiedy wszystkie warzywka są już w środku całość polewamy oliwą oraz sosem czosnkowo - śmietanowym. Na górę wbijamy jajka. 

Naczynka wstawiamy do piekarnika na około 20 - 30 minut. W trakcie trzeba sprawdzać, najlepszą opcją jest, kiedy mamy już ścięte białko, ale żółtko jest wciąż płynne. Niestety, w zależności od piekarnika nie zawsze się to udaje. Nawet jeżeli żółtko się zetnie, zawsze udaje się zrobienie pysznego obiadu:)




Więcej o:


Autor zdjęć w poście:
Agata Burda


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz