poniedziałek, 23 grudnia 2013

Przepis: piernik świąteczny.

Świąteczny piernik w 1,5 godziny.

Tradycyjnie pieczony piernik potrafi przerażać, między innymi dlatego, że w dzisiejszych czasach, kiedy żyjemy bardzo szybko, trudno jest zadbać o świąteczne wypieki dwa tygodnie przed Świętami. Dlatego chciałyśmy się podzielić naszym przepisem na pyszny ekspresowy piernik. Jeżeli ktoś nie ma piernika polecamy spróbować. Można go upiec w Wigilię, poczekać aż ostygnie i nie martwić się o brak piernika na wigilijnym stole.






Składniki:

3 szklanki zmielonych płatków owsianych (zamiast mąki)
4 czubate łyżki cukru (najlepiej trzcinowego)
2 łyżki kakao
opakowanie przyprawy do piernika
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka 
szklanka mleka
szklanka powideł
pół szklanki miodu
3/4 szklanki oleju

Temperatura pieczenia: ok. 180°






Mieszkamy płatki owsiane, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy żółtka, mleko, powidła, miód oraz olej i dokładnie mieszamy. Na koniec ubijamy białka i dodajemy do powstałej masy, delikatnie łącząc całość. 
Ciasto pieczemy 40 - 50 minut, w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.







Życzymy zdrowych i smacznych Świąt!





Więcej o:
mące
jajkach

Autor zdjęć w poście: Agata Burda


2 komentarze:

  1. piernik owsiany *-* dla mnie ekstra !! poza tym przepysznie wygląda! :)
    wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jeżeli mnie najdzie ochota to wcale nie czekam do świąt tylko po prostu siadam i sobie robię taki piernik. Tym bardziej, że jak zerknę na przepisy https://basiazsercem.pl/ to tam można znaleźć bardzo dużo różnych porad odnośnie wypieków. Więc jak tu nie kochać ciast.

    OdpowiedzUsuń