Mówi się, że rodzajów makaronów jest tyle co Włochów. Nasi
przyjaciele z południa już od dawna ubóstwiają wszelkiego dania z pastą w roli
głównej. Przeciętny Włoch zjada około 30 kilogramów tego
produktu rocznie, podczas gdy Polak około 6 razy mniej.
Makarony mają złą renomę. Osoby dbające o linię zarzucają im kaloryczność. Jednak dietetycy przekonują, że nie jest to zarzut słuszny. Wystarczy stosować się do kilku prostych zasad podczas przygotowywania posiłku, aby cieszyć się jego wszystkimi najważniejszymi walorami:
Makaron:
poprawia nastrój
jest sycący
daje dużo energii
pozwala przez długi czas utrzymać stały poziom cukru we krwi
zawiera: potas, miedź, cynk, niacynę, tiaminę, fosfor, magnes, żelazo, mangan
Makarony mają złą renomę. Osoby dbające o linię zarzucają im kaloryczność. Jednak dietetycy przekonują, że nie jest to zarzut słuszny. Wystarczy stosować się do kilku prostych zasad podczas przygotowywania posiłku, aby cieszyć się jego wszystkimi najważniejszymi walorami:
gotować al dente (wł. na ząb - powinien być twardawy, ale po przegryzieniu nie mieć widocznego białego paska surowego ciasta) - wówczas nasz organizm wolniej przetwarza zawartą w makaronie skrobię na glukozę i sprawia, że mamy energię przez wiele godzin, tak ugotowany makaron jest zdrowszy i mniej tuczy
nie oblewać wodą po ugotowaniu - czyli nie spłukiwać razem z nią wartości odżywczych, a dodatkowo - mokry makaron łatwiej też traci walory smakowe
jedzmy około 100-150 g ugotowanego makaronu jako jedną porcję obiadową
dobierajmy dodatki z głową – sos do makaronu potrafi być prawdziwą bombą kaloryczna, polecamy sosy z warzywami
solimy wodę dopiero, gdy zacznie wrzeć (wcześniejsze posolenie będzie skutkowało dłuższym czasem gotowania)
Makarony można (bez wyrzutów sumienia) jeść 2 razy w tygodniu.
Jak wybierać w sklepie?
Wybieraj makarony, które w składzie mają 100% semoliny,
czyli pszenicy durum.
Opcja bezglutenowa: makaron kukurydziany,
ryżowy, z fasoli mung.
Unikaj w składzie:
emulgatorów
mąki pszennej
regulatorów kwasowości
sproszkowanych ziemniaków
skrobii kukurydzianej
substancji zagęszczającej: E 464 (może ulegać fermentacji w jelicie grubym, a jej wysokie stężenia mogą spowodować problemy jelitowe)
izolatu białka grochowego
soli
emulgatorów
mąki pszennej
regulatorów kwasowości
sproszkowanych ziemniaków
skrobii kukurydzianej
substancji zagęszczającej: E 464 (może ulegać fermentacji w jelicie grubym, a jej wysokie stężenia mogą spowodować problemy jelitowe)
izolatu białka grochowego
soli
Makaron powinien być wytrzymały, nie może się kruszyć ani mieć plam. Jeżeli jest pokruszony w paczce, oznacza to, że jest stary (sprawdźcie datę wyprodukowania).
Jako wskazówkę z praktyki polecamy zwracać uwagę na tanie, mniej znane lub chwalące się logiem dyskontów produkty. Potrafią zaskoczyć bardzo dobrą jakością prezentując na opakowaniu skład: 100% semoliny, woda.
Przy wyborze wszelkich produktów pamiętajcie, że jeśli nie znacie lub macie kłopot z
wymówieniem nazw z etykiety, może być to znak, że danego produktu lepiej nie wkładać do koszyka.
Jak dotąd publikowane przepisy z makaronem:
tagliatelle z cukinią w sosie kurkumowo-śmietanowym
makaron z brokułami
Jak dotąd publikowane przepisy z makaronem:
tagliatelle z cukinią w sosie kurkumowo-śmietanowym
makaron z brokułami
Autor zdjęć w poście: Agata Burda.
Część informacji pochodzi ze strony www.makaronrzadzizdrowo.pl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz