środa, 13 listopada 2013

Do koszyka: makaron.

chacarron macarron - piosenka inspiracja ;)


Mówi się, że rodzajów makaronów jest tyle co Włochów. Nasi przyjaciele z południa już od dawna ubóstwiają wszelkiego dania z pastą w roli głównej. Przeciętny Włoch zjada około 30 kilogramów tego produktu rocznie, podczas gdy Polak około 6 razy mniej.


Makaron:

poprawia nastrój
jest sycący 
daje dużo energii
pozwala przez długi czas utrzymać stały poziom cukru we krwi
zawiera: potas, miedź, cynk, niacynę, tiaminę, fosfor, magnes, żelazo, mangan





Makarony mają złą renomę. Osoby dbające o linię zarzucają im kaloryczność. Jednak dietetycy przekonują, że nie jest to zarzut słuszny. Wystarczy stosować się do kilku prostych zasad podczas przygotowywania posiłku, aby cieszyć się jego wszystkimi najważniejszymi walorami:
  
gotować al dente (wł. na ząb - powinien być twardawy, ale po przegryzieniu nie mieć widocznego białego paska surowego ciasta) - wówczas nasz organizm wolniej przetwarza zawartą w makaronie skrobię na glukozę i sprawia, że mamy energię przez wiele godzin, tak ugotowany makaron jest zdrowszy i mniej tuczy

nie oblewać wodą po ugotowaniu - czyli nie spłukiwać razem z nią wartości odżywczych, a dodatkowo - mokry makaron łatwiej też traci walory smakowe

jedzmy około 100-150 g ugotowanego makaronu jako jedną porcję obiadową

dobierajmy dodatki z głową – sos do makaronu potrafi być prawdziwą bombą kaloryczna, polecamy sosy z warzywami

solimy wodę dopiero, gdy zacznie wrzeć (wcześniejsze posolenie będzie skutkowało dłuższym czasem gotowania)

Makarony można (bez wyrzutów sumienia) jeść 2 razy w tygodniu.




Jak wybierać w sklepie?

Wybieraj makarony, które w składzie mają 100% semoliny, czyli pszenicy durum.
Opcja bezglutenowa: makaron kukurydziany, ryżowy, z fasoli mung.

Unikaj w składzie: 

emulgatorów
mąki pszennej
regulatorów kwasowości
sproszkowanych ziemniaków
skrobii kukurydzianej
substancji zagęszczającej: E 464 (może ulegać fermentacji w jelicie grubym, a jej wysokie stężenia mogą spowodować problemy jelitowe)
izolatu białka grochowego
soli

Makaron powinien być wytrzymały, nie może się kruszyć ani mieć plam. Jeżeli jest pokruszony w paczce, oznacza to, że jest stary (sprawdźcie datę wyprodukowania). 
Jako wskazówkę z praktyki polecamy zwracać uwagę na tanie, mniej znane lub chwalące się logiem dyskontów produkty. Potrafią zaskoczyć bardzo dobrą jakością prezentując na opakowaniu skład: 100% semoliny, woda.

Przy wyborze wszelkich produktów pamiętajcie, że jeśli nie znacie lub macie kłopot z wymówieniem nazw z etykiety, może być to znak, że danego produktu lepiej nie wkładać do koszyka.

Jak dotąd publikowane przepisy z makaronem:
tagliatelle z cukinią w sosie kurkumowo-śmietanowym
makaron z brokułami



Autor zdjęć w poście: Agata Burda.
Część informacji pochodzi ze strony www.makaronrzadzizdrowo.pl.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz