Od pewnego czasu pesto rukolowe należy do stałego składnika lodówki moich rodziców. Podejrzewam, że moja mama nie odkryła Ameryki wymyślając owo cudo, ale ta mieszanka jest jej genialnym autorskim pomysłem. Jednym z wielu, o czym będziecie się jeszcze mieli szansę przekonać.
A.
Składniki:
paczka rukoli
2 duże/3 małe ząbki czosnku
niewielka ilość ziaren słonecznika
oliwa (około pół szklanki)
szczypta soli
Blendujemy rukolę. Zblendowaną posypujemy solą , dodajemy czosnek, ziarna słonecznika, polewamy oliwą i znów blendujemy.
Nadaje się na każdy posiłek dnia, zarówno do makaronu, jak i do chleba. My najbardziej lubimy na kromce chleba żytniego z okazji śniadania. Już kiedyś wspominałyśmy, że śniadanie mistrzów jest wtedy, kiedy możesz zjeść rano czosnek:)
Autor zdjęć w poście: Agata Burda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz