piątek, 15 listopada 2013

Przepis: pasta z avocado.

Z cyklu śniadania mistrzów: jemy rano czosnek.

Przyrządzać pastę z awokado nauczyła nas nasza przyjaciółka. Kiedy mieszkałyśmy razem, każde niedzielnie śniadanie, z okazji którego robiłyśmy ów pastę było jak rytuał. 
Mamy nadzieję, że Wam też się udzieli.



Składniki:

awokado (dojrzałe)
2 jajka (ugotowane na twardo/półtwardo)
sok z połowy cytryny
3 duże ząbki czosnku (4 dla odważnych)
pół małej cebuli (najlepiej czerwonej)
łyżka majonezu
pieprz
sól

Awokado przekrajamy na pół, wyciągamy pestkę. Następnie wyskrobujemy je łyżką do miski. Wyskrobane polewamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem i mieszamy. Sól i pieprz dodajemy w sporych ilościach, ale uważajcie i pamiętajcie, że niedoprawione można doprawić na końcu, gorzej z przeprawionym. Dodajemy wyciśnięty lub zmiażdżony czosnek, bardzo cienko pokrojoną cebulę, majonez i pokrojone w drobne kawałki jajka (jeżeli macie lejące żółtko też będzie pyszne) i kolejny raz mieszamy.











Więcej o:
jajku
majonezie
soli


Autor zdjęć w poście: Agata Burda


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz