Czy kur kuma?
Post z cyklu "czy wiesz, że..."
Niektórzy mówią, że nie ma smaku i jest jedynie barwnikiem.
Owszem, mocny żółto-pomarańczowy kolor to jej znak charakterystyczny, ale nie zmienia to faktu, że ma również smak. Może tylko bardziej wrażliwe podniebienia go wyczuwają, bo jest delikatny. Gorzkawy i korzenny. Sprawia, że potrawy nie są mdłe, świetnie łączy się z imbirem (obie rośliny należą do rodziny imbirowatych).
Kurkuma (szafran indyjski, ostrzyż długi) nazywana jest przyprawą życia i od lat wykorzystuje się ją w kuchni azjatyckiej, ale również w medycynie naturalnej. Medycyna hinduska od pokoleń stosowała ją jako środek łagodzący dolegliwości żołądkowe oraz przyspieszający gojenie się ran. Za jej zdolności lecznicze odpowiada między innymi kurkumina (patrz: musztarda), która wzmacnia komórki powodując, że są bardziej odporne na transformacje i infekcje.
W naszych okolicach znana jest jako składnik mieszanki curry.
Kurkuma ma działanie, m. in.:
przeciwzapalne
antyoksydacyjne
antydepresyjne
wspomagające obniżanie cholesterolu
ochronne dla wątroby
hamujące produkcję kamieni żółciowych
wspomagające leczenie:
nowotworów
cukrzycy
mukowiscydozy
reumatyzmu
choroby Alzheimera
stanów zapalnych gardła
zapalenia oskrzeli
wrzodów żołądka i jelita drażliwego.
Robiąc research, na kilku blogach kosmetycznych znalazłyśmy też informacje o boskim działaniu maseczki z kurkumy, wyglądała kusząco;)
Jak dotąd publikowane przepisy z kurkumą:
tagliatelle z cukinią w sosie kurkumowo-śmietanowym
źródło obrazu: http://ai-ki.nl/wp-content/uploads/2013/03/Kurkuma_vers_poeder.jpg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz