środa, 13 listopada 2013

Do koszyka: kurkuma.

Czy kur kuma?

Post z cyklu "czy wiesz, że..."
Niektórzy mówią, że nie ma smaku i jest jedynie barwnikiem. 
Owszem, mocny żółto-pomarańczowy kolor to jej znak charakterystyczny, ale nie zmienia to faktu, że ma również smak. Może tylko bardziej wrażliwe podniebienia go wyczuwają, bo jest delikatny. Gorzkawy i korzenny. Sprawia, że potrawy nie są mdłe, świetnie łączy się z imbirem (obie rośliny należą do rodziny imbirowatych). 
Kurkuma (szafran indyjski, ostrzyż długi) nazywana jest przyprawą życia i od lat wykorzystuje się ją w kuchni azjatyckiej, ale również w medycynie naturalnej. Medycyna hinduska od pokoleń stosowała ją jako środek łagodzący dolegliwości żołądkowe oraz przyspieszający gojenie się ran. Za jej zdolności lecznicze odpowiada między innymi kurkumina (patrz: musztarda), która wzmacnia komórki powodując, że są bardziej odporne na transformacje i infekcje. 
W naszych okolicach znana jest jako składnik mieszanki curry. 





Kurkuma ma działanie, m. in.:
przeciwzapalne
antyoksydacyjne
antydepresyjne
wspomagające obniżanie cholesterolu
ochronne dla wątroby
hamujące produkcję kamieni żółciowych
wspomagające leczenie:
                                          nowotworów
                                          cukrzycy
                                          mukowiscydozy
                                          reumatyzmu
                                          choroby Alzheimera
                                          stanów zapalnych gardła
                                          zapalenia oskrzeli
                                          wrzodów żołądka i jelita drażliwego.


Robiąc research, na kilku blogach kosmetycznych znalazłyśmy też informacje o boskim działaniu maseczki z kurkumy, wyglądała kusząco;)


Jak dotąd publikowane przepisy z kurkumą:
tagliatelle z cukinią w sosie kurkumowo-śmietanowym


źródło obrazu: http://ai-ki.nl/wp-content/uploads/2013/03/Kurkuma_vers_poeder.jpg


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz