Naszym zdaniem majonez jest jednym z najlepszych sosów,
jakie zostały kiedykolwiek wymyślony. Nie jesteśmy w stanie oprzeć się jego niepowtarzalnemu smakowi, mimo że jest on bardzo tuczący, przez co nie należy do najzdrowszych dodatków.
Niestety w sklepach próżno szukać idealnego egzemplarza, ponieważ
producenci bardzo chętnie zastępują prawdziwe jajka tymi w proszku lub serwują
konsumentom mieszankę zagęstników i wody.
W przyszły weekend jeden z postów będzie poświęcony przygotowaniu własnego majonezu, będzie zdrowszy, smaczniejszy i tańszy, niż ten zakupiony w sklepie. Dlatego już teraz polecamy to samo wszystkim smakoszom.
Jeżeli nie macie czasu na eksperymenty w kuchni, poniżej prezentujemy wskazówki, jaki majonez wrzucić do sklepowego koszyka.
Jak wybierać w sklepie?
Nasza sztandarowa zasada - wybieramy taki majonez, który ma najmniejszą
ilość składników, w tym:
jak największa zawartość jajek (nie jajek w proszku)
jak największa zawartość jajek (nie jajek w proszku)
olej
ocet jabłkowy
ocet jabłkowy
musztarda
Unikaj w składzie:
Unikaj w składzie:
mączki rybnej (jest komponentem stosowanym w produkcji paszy dla zwierząt, może być niebezpieczny dla osób uczulonych na ryby)
E412 (guma guar jest wytwarzana z drzewa, które rośnie w
Indiach i Pakistanie, w nadmiernych ilościach może powodować wzdęcia, biegunki,
mdłości)
E415 (guma ksantanowa pochodzi z fermentacji cukru
kukurydzianego, w nadmiernych ilościach powoduje m.in.: wzdęcia i migreny, podwyższa ciśnienia, bóle brzucha)
E358 (przeciwutleniacz, testowany na zwierzętach powodował niedobór żelaza, uszkodzenia nerek oraz układu rozrodczego)
E358 (przeciwutleniacz, testowany na zwierzętach powodował niedobór żelaza, uszkodzenia nerek oraz układu rozrodczego)
E202 (sorbinian potasu, może powodować problemy skórne i
astmę)
E385 (sól wapniowa disodowa kwasu
etylenodiaminotetraoctowego, może powodować dolegliwości jelitowe,
uszkodzenia nerek, układu rozrodczego)
E211 (benzoesan sodu - Powoduje astmę, egzemę,
zaburzenia behawioralne, anafilakcję)
Jak dotąd publikowane przepisy z użyciem majonezu:
Autor zdjęć w poście: Agata Burda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz