niedziela, 17 listopada 2013

Do koszyka: majonez.

Majonez, nasza słabość.

Naszym zdaniem majonez jest jednym z najlepszych sosów, jakie zostały kiedykolwiek wymyślony. Nie jesteśmy w stanie oprzeć się jego niepowtarzalnemu smakowi, mimo że jest on bardzo tuczący, przez co nie należy do najzdrowszych dodatków.
Niestety w sklepach próżno szukać idealnego egzemplarza, ponieważ producenci bardzo chętnie zastępują prawdziwe jajka tymi w proszku lub serwują konsumentom mieszankę zagęstników i wody.

W przyszły weekend jeden z postów będzie poświęcony przygotowaniu własnego majonezubędzie zdrowszy, smaczniejszy i tańszy, niż ten zakupiony w sklepie. Dlatego już teraz polecamy to samo wszystkim smakoszom. 
Jeżeli nie macie czasu na eksperymenty w kuchni, poniżej prezentujemy wskazówki, jaki majonez wrzucić do sklepowego koszyka.








Jak wybierać w sklepie?

Nasza sztandarowa zasada - wybieramy taki majonez, który ma najmniejszą ilość składników, w tym:

jak największa zawartość jajek (nie jajek w proszku)
olej 
ocet jabłkowy
musztarda

Unikaj w składzie:

mączki rybnej (jest komponentem stosowanym w produkcji paszy dla zwierząt, może być niebezpieczny dla osób uczulonych na ryby) 
E412 (guma guar jest wytwarzana z drzewa, które rośnie w Indiach i Pakistanie, w nadmiernych ilościach może powodować wzdęcia, biegunki, mdłości)
E415 (guma ksantanowa pochodzi z fermentacji cukru kukurydzianego, w nadmiernych ilościach powoduje m.in.: wzdęcia i migreny, podwyższa ciśnienia, bóle brzucha)
E358 (przeciwutleniacz, testowany na zwierzętach powodował niedobór żelaza, uszkodzenia nerek  oraz układu rozrodczego)
E202 (sorbinian potasu, może powodować problemy skórne i astmę)
E385 (sól wapniowa disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego, może powodować dolegliwości jelitowe, uszkodzenia nerek, układu rozrodczego)
E211 (benzoesan sodu - Powoduje astmę, egzemę, zaburzenia behawioralne, anafilakcję)     




     Jak dotąd publikowane przepisy z użyciem majonezu:



     Autor zdjęć w poście: Agata Burda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz