Uwaga Panowie: musztarda świetnie wpływa na budowę masy mięśniowej. Odpowiadają za to homobrasinolidy zawarte w gorczycy.
Zawarta w musztardzie kurkumina (barwnik nadający żółtawy kolor) jest silnym
przeciwutleniaczem, ma właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze i przeciwzapalne.
Musztarda przeciwdziała:
zaparciom
niestrawności
nieżytowi żołądka i jelit
i innym zaburzeniom trawienia
i ma pozytywne działanie:
oczyszczające
przeciwbakteryjnie
obniżające ciśnienie krwi
na pracę mózgu
Musztarda zawiera:
wapń
magnez
witaminę B
Zazwyczaj musztarda składa się z:
gorczycy (białej, czarnej lub sarepskiej)
kurkuminy
octu (spirytusowego, winnego lub jabłkowego) lub białego wina
cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego
dodatków
Jak wybierać w sklepie?
im mniej składników, tym lepiej – kieruj się tą zasadą przy wyborze każdego produktu
Wybieraj produkty o prostym składzie:
gorczyca (najlepiej w postaci drobnych ziaren)
kurkumina
ocet jabłkowy lub białe wino
ewentualnie: cukier, sól, chrzan, przyprawy
Unikaj w składzie:
E224 (dwusiarczan potasu - na skutek utlenienia może obniżyć zawartość witamin w produktach)
E415 (guma ksantanowa – pochodzi z fermentacji cukru kukurydzianego, może powodować wzdęcia i migreny)
E412 (guma guar– w nadmiernych ilościach może powodować wzdęcia i biegunkę)
E150c (w nadmiernych ilościach powoduje nadpobudliwość, skurcze)
Jak dotąd publikowane przepisy z użyciem musztardy:
buraczane kotlety
domowy majonez
Autor zdjęć w poście: Agata Burda.
to ja mam bardzo fajny przepis z musztardą, francuską w dodatku...Przepis bardzo na czasie, bo wśród składników znajduje się dynia.
OdpowiedzUsuńMowa o paście dyniowej. Wykonanie to prostota sama w sobie. Ilości, wag i tym podobnych nie podaję. Niech kazdy zrobi tyle ile uważa za stosowne.
Jedziemy! Obraną ze skórki dynię wstawiamy do piekarnika tak, by dobrze zmiękła. Pokrojoną na drobno cebulkę rumienimy na patelni wylanej olejem. POtrzebujemy natki pietruszki, którą siekamy również na drobno. Dynia zmiękła, cebulka sie zarumieniła, pietruszka posiekana...mieszamy wszystko (dynia się w zasadzie rozpada, ale możemy ją potraktować blenderem) i dodajemy musztardę fancuską oraz majonez. Mieszamy ile wlezie. Doprawiamy do smaku. Nie podałem ilości i gabarytów, ale pasta ma być kolorowa z zielonymi refleksami pietruszki.
Pasta dyniowa jest idealna do kanapek. Na świezym pieczywie smakuje najlepiej. Smacznego!
Jeżeli się zgodzisz, to przy okazji, kiedy wpadnie nam w ręce dynia chętnie przetestujemy i opublikujemy rezultaty.
UsuńNo pewnie! Serdecznie polecam i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń