niedziela, 10 listopada 2013

Do koszyka: musztarda.

Musztarda po obiedzie.

Uwaga Panowie: musztarda świetnie wpływa na budowę masy mięśniowej. Odpowiadają za to homobrasinolidy zawarte w gorczycy.
Zawarta w musztardzie kurkumina (barwnik nadający żółtawy kolor) jest silnym
przeciwutleniaczem, ma właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze i przeciwzapalne.









Musztarda przeciwdziała:

zaparciom
niestrawności

nieżytowi żołądka i jelit
i innym zaburzeniom trawienia


i ma pozytywne działanie: 

oczyszczające
przeciwbakteryjnie
obniżające ciśnienie krwi

na pracę mózgu

Musztarda zawiera: 

wapń
magnez
witaminę B
 

Zazwyczaj musztarda składa się z:
gorczycy (białej, czarnej lub sarepskiej)
kurkuminy
octu (spirytusowego, winnego lub jabłkowego) lub białego wina

cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego 
dodatków

Jak wybierać w sklepie?
 

im mniej składników, tym lepiej – kieruj się tą zasadą przy wyborze każdego produktu

Wybieraj produkty o prostym składzie:

gorczyca (najlepiej w postaci drobnych ziaren)
kurkumina
ocet jabłkowy lub białe wino
ewentualnie: cukier, sól, chrzan, przyprawy


Unikaj w składzie:
E224 (dwusiarczan potasu - na skutek utlenienia może obniżyć zawartość witamin w produktach)
E415 (guma ksantanowa – pochodzi z fermentacji cukru kukurydzianego, może powodować wzdęcia i migreny)
E412 (guma guar– w nadmiernych ilościach może powodować wzdęcia i biegunkę)
E150c (w nadmiernych ilościach powoduje nadpobudliwość, skurcze)

Jak dotąd publikowane przepisy z użyciem musztardy:
buraczane kotlety
domowy majonez


Autor zdjęć w poście: Agata Burda.


3 komentarze:

  1. to ja mam bardzo fajny przepis z musztardą, francuską w dodatku...Przepis bardzo na czasie, bo wśród składników znajduje się dynia.
    Mowa o paście dyniowej. Wykonanie to prostota sama w sobie. Ilości, wag i tym podobnych nie podaję. Niech kazdy zrobi tyle ile uważa za stosowne.
    Jedziemy! Obraną ze skórki dynię wstawiamy do piekarnika tak, by dobrze zmiękła. Pokrojoną na drobno cebulkę rumienimy na patelni wylanej olejem. POtrzebujemy natki pietruszki, którą siekamy również na drobno. Dynia zmiękła, cebulka sie zarumieniła, pietruszka posiekana...mieszamy wszystko (dynia się w zasadzie rozpada, ale możemy ją potraktować blenderem) i dodajemy musztardę fancuską oraz majonez. Mieszamy ile wlezie. Doprawiamy do smaku. Nie podałem ilości i gabarytów, ale pasta ma być kolorowa z zielonymi refleksami pietruszki.
    Pasta dyniowa jest idealna do kanapek. Na świezym pieczywie smakuje najlepiej. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli się zgodzisz, to przy okazji, kiedy wpadnie nam w ręce dynia chętnie przetestujemy i opublikujemy rezultaty.

      Usuń
  2. No pewnie! Serdecznie polecam i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń