czwartek, 28 listopada 2013

Przepis: kaszotto z burakiem i serem feta.

Ale z nas buraki,
bo przecież jesteśmy tym, co jemy.

W tym poście chcemy pokazać Wam, jak bardzo można kombinować, łączyć i mieszać przygotowując kaszę z warzywami. Dlatego przyrządziłyśmy drugie danie, w którym podstawowe składniki są takie same jak w naszych buraczanych kotletachDziś po raz kolejny w przepisie połączenie kaszy i buraków.





Składniki:

300 g kaszy gryczanej
4 małe buraki
4 spore ząbki czosnku
4 suszone pomidory
100 g sera feta
cykoria
przyprawy: pieprz, sos sojowy/sól, pepperoncino/ostra papryka, ocet jabłkowy, oliwa, kurkuma, szczypta imbiru





Kaszę gotujemy w proporcji woda:kasza, 2:1. Dolewamy do niej 2 lyżki oliwy, sos sojowy (lub solimy), posypujemy pepperoncino/ostrą papryką, kurkumą i imbirem. Gotujemy 5 minut od zagotowania się wody, dodajemy pokrojone w plasterki suszone pomidory, a następnie zawijamy w kołdrę lub koc, żeby nie ostygła.

Buraki możemy gotować lub piec. My zdecydowałyśmy się na wersję z dłuższym czasem oczekiwania i upiekłyśmy buraki. Jeżeli też zdecydujecie się na taką formę, polecamy przekrojone na pół buraki gotować przez około 15 minut. Dopiero po wyciągnięciu z wody, wrzucić je do naczynia żarodpornego i zalać sporą ilością oliwy oraz octu jabłkowego. Piec powinny się około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po 20 minutach możemy dodać do nich pokrojony w grube plastry czosnek. Jeżeli wybieracie gotowanie, wrzucamy je do wody i gotujemy około pół godziny od zagotowania.

Miękkie buraki obieramy i kroimy w kawałki (rozmiar jak na zdjęciu był idealny). Jeżeli były pieczone, polecamy oliwę z octem i czosnkiem z naczynia żaroodpornego wymieszać z kaszą. Jeżeli były gotowane, oliwę i ocet dodajemy razem z burakami do kaszy. 
Kaszę i pokrojone buraki mieszamy. Posypujemy serem feta i porwaną na kawałki cykorią.






Więcej o:


Autor zdjęć w poście: Agata Burda.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz