niedziela, 10 listopada 2013

Do koszyka: burak (nie)zwyczajny.

Czy wiecie, że Afrodyta zawdzięcza swą urodę burakom?

Buraki są, lekko mówiąc, kłopotliwym warzywem do  przygotowania. Trzeba je długo gotować, ścierać, nie mówiąc już o tym, że kolejne godziny będziemy domywać ręce. Zdecydowanie warto się jednak poświęcić, ponieważ czerwony kolor buraka jest spowodowany antocyjanem, który działa leczniczo na nowotwory złośliwe. Niezaprzeczalną zaletą jest także jego cena oraz fakt, że jest on bombą witaminową.






Burak przeciwdziała:
anemii
przeziębieniu
nowotworom
nadciśnieniu

i wpływa pozytywnie na:
odkwaszanie
odchudzanie
serducho

100 g buraka zawiera:
niewielką ilość witamin C, P i  B1
300 mg potasu
84 mg sodu
25 mg wapnia
15 mg magnezu
3,2 mg fosforu
0,4 mg żelaza i cynku
dodatkowo: cez, rubid, kwas foliowy (wit. z grupy B), betacyjany itd.


Buraki mają doskonały wpływ na osoby, które mają problemy z układem pokarmowym, trawieniem, wrzodami żołądka. Powodują detoksykację i zwalczanie infekcji. Są doskonałym źródłem witamin przy nerwicy, gruźlicy, anginie i grypie. Dodatkowo wpływają na oczyszczanie krwi i wydalanie moczu. Dzięki obecności kwasu foliowego buraki sprawiają, że czujemy się szczęśliwsi. Burak pobudza apetyt, jest  lekkostrawny.

Jesteśmy zdania, że buraki powinno się jeść jak najczęściej jest to możliwe, pod każdą postacią.

Jak wybrać buraka w sklepie?
Wybieramy buraki młode.
wielkość: małe i średnie
korzeń musi być twardy
skórka: gładka
kolor: intensywny
test noża: po przekrojeniu burak jest lśniący i jednokolorowy

Pamiętaj, aby w domu: przechowywać w lodówce (nie mrozić), myć szczoteczką bezpośrednio przed jedzeniem.

Jak dotąd publikowane przepisy buraczane:
buraczane kotlety
kaszotto z burakiem i serem feta



Autor zdjęć w poście: Agata Burda


2 komentarze:

  1. W Lidlu są ugotowane, obrane buraki zamknięte próżniowo.. ciekawi mnie czy mają w sobie tyle wartości co surowe :) Wiecie coś na ten temat?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zauważyłyśmy, że ostatnio w różnych sklepach pojawiają się takie produkty. Oczywiście, jest to wygodne, ale czy korzystając z takiego rozwiązania mamy pewność, że wiemy co jemy? Byłybyśmy ostrożne.
    Przede wszystkim nie wiadomo jakie buraki są używane do gotowania – stare, młode, nadpsute? Zapewne są one poddawane obróbce.

    Surowe warzywa mają więcej właściwości odżywczych, niż te gotowane. Warto samemu ugotować buraki – wtedy mamy pewność jak wyglądały przed oraz jak zostały umyte. Najlepiej zjeść ugotowane warzywa od razu, do 24 godzin po ugotowaniu. Poza tym w skórce i tuż pod nią znajduje się najwięcej witamin, więc najlepiej gotować buraki nieobrane. Co prawda pakowanie próżniowe zapobiega dostawaniu się bakterii oraz utlenianiu, ale nie pozwala na zachowanie pełnych właściwości odżywczych.

    Z gotowych produktów sklepowych polecamy soki wyciskane z buraka (oczywiście bez dodatków)– są bardzo zdrowe.

    Zwróciłaś uwagę na bardzo ważną kwestię i postaramy się zbadać tę sprawę:) Wyniki naszego próżniowego śledztwa przedstawimy niedługo w poście.

    Pozdrawiamy,
    A i J

    OdpowiedzUsuń